3D printer

  3D printer

  In de afgelopen decennia is het enorm hard gegaan op het gebied van technologie. Het is bijna niet meer bij te houden en er gebeuren ongelooflijke dingen. Het internet bijvoorbeeld, is nu niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar het is er eigenlijk pas sinds de jaren ’80. Het is onvoorstelbaar dat de geschiedenis van het internet relatief nog zo kort is, terwijl je eigenlijk onthand bent als je een paar dagen niet op internet kunt. Hetzelfde gaat waarschijnlijk gebeuren met de 3D printer. Dit is ook zo’n uitvinding die over een jaar of twintig of dertig niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. Nu worden er nog kleine dingen mee geprint en duurt het nog lang, maar de plannen zijn groots en ambitieus. We zijn nu gewend aan een 2D printer, waarmee we teksten of afbeeldingen op een papier kunnen afdrukken. De meeste mensen hebben wel een printer thuis en op de werkvloer zijn ze al helemaal niet meer weg te denken. Veel bedrijven zullen veel minder efficiënt functioneren als ze de mogelijkheid niet meer zouden hebben om bijvoorbeeld even de agenda voor een vergadering uit te printen, of de notulen van de vorige vergadering. Het zal niet lang meer duren voordat de 3D printer dezelfde prominente plek in huizen en kantoren inneemt. Waar inkt in een 2D printer als grondstof wordt gebruikt, zijn poeders en vloeistoffen vaak de grondstoffen voor een 3D printer. Hetgeen dat geprint moet worden wordt door een 3D printer laagje voor laagje opgebouwd. Hier zijn verschillende technieken voor en de gekozen techniek wordt mede bepaald door het budget. Nu zijn de objecten die je met een 3D printer kunt produceren nog niet erg groot. Het hoeft niet lang meer te duren voor een tandarts een kroon kan uitprinten terwijl de patiënt ligt te wachten en bijvoorbeeld sieraden kunnen ook gemaakt worden met een 3D printer. Door dingen in onderdelen te printen kunnen er echter al grotere dingen geproduceerd worden, als bijvoorbeeld meubels. Eerder dit jaar kwamen er echter ook berichten in het nieuws over zeer ambitieuze plannen om een Amsterdams 3D grachtenpand uit te printen en ook elders in de wereld zijn grote projecten gaande. De 3D printer zou dus in de toekomst uitkomst kunnen bieden op allerlei gebieden.

  Zelf een 3D printer aanschaffen?

  Het zou natuurlijk hartstikke leuk zijn om deze ontwikkelingen zelf van dichtbij mee te maken, zodat u over twintig à dertig jaar kunt zeggen dat u er bijna vanaf het begin bij bent geweest en altijd hebt gedacht dat de 3D printer een enorm succes zou worden. Het valt echter te verwachten dat, omdat de ontwikkeling van de 3D printer relatief gezien nog in de startblokken staat, de aanschaf van zo’n apparaat erg aan de prijs is. Gelukkig valt dit mee. Via het bedrijf Llowlab, dat gespecialiseerd is in 3D printen, 3D scannen en 3D software, is het mogelijk om bouwpakketten te kopen om vervolgens zelf uw eigen 3D printer in elkaar te zetten. Dit is goedkoper dan een kant-en-klare en in elkaar gezette 3D printer te kopen. De bouwpakketten zijn te koop vanaf ongeveer 350 euro. Er zijn echter ook veel duurdere modellen te koop, waarbij gedacht moet worden aan prijzen vanaf 1600 of 2000 euro. Een overzicht van de beschikbare 3D printers die Llowfab aanbiedt is te vinden op de website: http://www.llowlab.nl/. Naast het budget is het verstandig om bij uw keuze voor een bouwpakket ook in het achterhoofd te houden welke producten u wilt printen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte en aan het materiaal waar het object van gemaakt moet zijn, maar ook aan de snelheid waarmee de 3D printer zal kunnen printen en de accuraatheid van de printer. Op bovengenoemde website kunt u bij elk bouwpakket meer informatie vinden over de specificaties van de printer. We zullen nu een aantal bouwpakketten uit verschillende prijsklassen kort bespreken.

  • RepRap: dit is een vrij goedkoop merk. Printers kunnen al voor 350 aangeschaft worden. De grondstof voor deze 3D printer is thermoplastic.
  • Ultimaker: dit merk, afkomstig uit Nederland, kan als een verbeterde versie van RepRap gezien worden en is daardoor ook wat duurder. Een bouwpakket kost 1200 euro en een kant-en-klare 3D printer kost 1700 euro. De printer gebruikt ook thermoplastic als grondstof.
  • MakerBot: dit merk is het topmerk onder de merken van 3D printers en de prijzen zijn dan ook hoger: vanaf 2000 euro. De modellen zijn gebruiksvriendelijk en dus gemakkelijk te gebruiken. Een bekende printer van dit merk is de Replicator, die gebruik maakt van een duurzaam bioplastic als grondstof.

  Meer informatie?

  Meer informatie over 3D printen, over het bedrijf Llowlab, en over de bouwpakketten die beschikbaar zijn kunt u vinden op de website van Llowlab, die hierboven gegeven is. U kunt nog even nalezen wat 3D printen is, maar ook informatie vinden over dingen die hierboven niet uitgebreid gesproken staan, zoals 3D scannen, waarbij een 3D object als het ware geëxporteerd wordt naar een bestand wat op de computer te bewerken is. Verder kunt u op het archief van de website nieuwtjes vinden over ontwikkelingen in de wereld van het 3D printen. Zo kunt u bijvoorbeeld lezen dat de Provincie Overijssel voorop loopt en in augustus van dit jaar bibliotheken heeft geholpen 3D printers aan te schaffen. Ook vindt u op de website een contactformulier, dat u kunt gebruiken als u vragen of opmerkingen heeft.