Advocaat van onvermogen wordt betaald door de staat

  Advocaat van onvermogen wordt betaald door de staat

  Heeft u wel eens gehoord van een advocaat van onvermogen? Een advocaat van onvermogen is een advocaat die u niet zelf hoeft te betalen, maar die wordt bekostigd door de staat. In de meeste gevallen is dat het geval omdat een advocaat van onvermogen niet door de persoon in kwestie zelf bekostigd kan worden. Iedereen heeft in Nederland het recht op juridische bijstand. Dat betekent dat wanneer mensen niet zelf voor de kosten op kunnen draaien en een advocaat van onvermogen kan worden ingeschakeld die wel krijgt uitbetaald, maar niet zoals normaal het geval is door de cliënt zelf, maar door de staat. Hiervoor heeft de overheid speciale potjes waardoor het mogelijk is om altijd de rechtshulp te krijgen waar mensen recht op hebben. Een andere manier om een advocaat te omschrijven die u niet hoeft te betalen is ‘gratis rechtsbijstand’. Als u op zoek bent naar gratis rechtsbijstand of een advocaat van onvermogen dan bent u hier op het juiste adres. Op onze website kunt u het formulier invullen. Aan de hand van de gegevens kunt u vervolgens verwachten dat wij binnen 24 uur met u contact opnemen om de zaak te bespreken. Wij rekenen voor een eerste gesprek nooit kosten omdat wij het belangrijk vinden dat cliënt en advocaat eerst kennis hebben gemaakt voor we een samenwerking aangaan. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om in een keer te bepalen of de cliënt en de advocaat wel geschikt voor elkaar zijn. Er zijn verschillende zaken waar wij u als kantoor in bij kunnen staan. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet.

  • Uitkering fraude.
  • Hennepkwekerij opgerold.
  • Alcoholmisbruik.
  • Arbeid- en familierecht.
  • Mishandelingen.

  Advocaat van onvermogen kost geen geld

  Het is zo dat in Nederland op drie Nederlanders, altijd een iemand recht heeft op een advocaat van onvermogen. Dit wordt bepaald op basis van het inkomen. Er ligt wel een grens van de zaken die kunnen worden behandeld met een dergelijke advocaat. Voor sommige zaken heeft u geen recht op een gratis advocaat. Welke zaken wel en niet in aanmerking komen, kunt u vinden op de informatieve pagina’s maar u kunt ook altijd bellen met de informatielijn om erachter te komen of u recht heeft op een advocaat van onvermogen. Als u als bedrijf aanspraak wilt maken op een gratis advocaat, dan is dat niet mogelijk. De regel geldt alleen voor particulieren. Als bedrijf is er dus van deze wet geen sprake. Vroeger was het zo dat u wanneer u een advocaat van onvermogen kreeg toegewezen, u werkelijk niets zelf hoefde te betalen. Dat is tegenwoordig wel anders, want een advocaat die u pro deo krijgt toegewezen is niet helemaal zonder kosten. Er wordt tegenwoordig altijd een kleine bijdrage gevraagd. Ook deze bijdrage wordt bepaald op basis van uw inkomen en deze zal dus ook per persoon verschillend zijn. Maar het is dus niet meer zoals vroeger dat u niets hoeft te betalen. Deze kleinere bijdrage is in het leven geroepen om de administratieve kosten te dekken die wordt gemaakt bij het inschakelen. Het is dus een kleine bijdrage. Niet in alle gevallen hoeft u echter een bijdrage te betalen, want het kan ook zo zijn dat u geen bijdrage hoeft te leveren. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer u enkel en alleen advies krijgt. Als de juridische bijstand minimaal is, zal u dus werkelijk niets hoeven te betalen.

  Een advocaat van onvermogen inschakelen

  Een advocaat van onvermogen schakelt u in via onze website. Het eerste wat u moet doen, is het invullen van een aantal gegevens. Dat zijn uw basisgegevens zoals uw adres, naam, telefoonnummer etc. Maar het is ook de bedoeling dat u wat informatie geeft over het onderwerp van uw zaak. Als wij weten waar u zaak over gaat, kunnen wij makkelijker en sneller bepalen welke advocaat wij op uw zaak moeten zetten. Iedere advocaat heeft zo zijn eigen expertise. Dat is goed om te weten en dat is voor veel mensen ook zeer belangrijk om te weten want een advocaat kan u alleen maar goed bijstaan als hij verstand heeft van uw zaak en als hij alle regels omtrent deze zaak kent. Daarnaast weten wij als geen ander hoe belangrijk het is dat het klikt. Advocaat van onvermogen en cliënt moeten echt het gevoel hebben dat ze goed samen kunnen werken, zeker bij de wat grotere zaken is de manier van communiceren erg belangrijk. In sommige gevallen staat er voor een cliënt behoorlijk veel op het spel. Het is dan zaak dat de cliënt zich veilig voelt en ook daadwerkelijk alle informatie op tafel legt die hij of zij heeft. Een ander feit waar u rekening mee dient te houden is dat wanneer u een zaak heeft gewonnen en u krijgt bijvoorbeeld geld binnen in de vorm van een schadevergoeding, dan is het soms zo dat een deel van dit geld moet worden afgestaan om de advocaat die u op voorhand pro deo in de hand nam, alsnog te betalen van uw schadevergoeding. Dit zijn zaken die uw advocaat u als het goed is van te voren zal vertellen zodat u hier ook op berekend bent. Het is dan ook zaak dat wanneer u mogelijk geld ontvangt bij het winnen van uw zaak, dat hier van te voren zeer duidelijke afspraken over worden gemaakt zodat u niet voor verrassingen komt te staan als het eenmaal zo ver is.