De werking van een katalysator

  De werking van een katalysator

  Een katalysator is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten. In de katalysator worden deze schadelijke gassen door een chemische reactie getransformeerd in onschadelijke stoffen. De edelmetalen die in de katalysator zitten, zorgen uiteindelijk voor de katalyse. Ook voor een katalysator ben je bij Uitlaat City aan het juiste adres. Naast de vele uitlaten hebben zij ook vele katalysatoren van alle auto merken op voorraad. Een katalysator is immers een essentieel  onderdeel van de auto. Sinds 1992 is een katalysator zelfs verplicht bij auto’s met benzine motoren. Dit is zo om aan de wettelijke eisen te voldoen. 

  De functie van een katalysator 

  Veel mensen kennen de katalysator wel, maar weten niet wat de werking hier nou daadwerkelijk van is. Een katalysator bevindt zich meestal voorin het uitlaatsysteem. Het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten worden geneutraliseerd. De schadelijke gassen die worden uitgestoten zijn:

  • Stikstof
  • Koolmonoxide
  • Koolstofdioxide

  In de katalysator worden via een chemische reactie de schadelijke gassen omgezet naar niet schadelijke gassen. Hierbij zijn de edelmetalen die in de katalysator zitten van belang. Deze zorgen er namelijk voor dat de katalyse plaats vindt oftewel een chemische reactie. Katalysis betekent in het Nederlands ‘ontbinding’. Een katalysator wordt ook wel veel gebruikt bij scheikunde, met een katalysator wordt een stof bedoeld die een reactie veroorzaakt tussen twee stoffen zonder zelf te veranderen. 

  Katalysator is kapot; wat nu?

  Een werkende katalysator zal zijn werk ongestoord doen, echter een kapotte katalysator kan louter vervelend zijn. Het meest kenmerkende teken dat een katalysator niet goed functioneert is de onmiskenbare geur van rotte eieren die zich van onderuit de auto zich verspreid. Ook zal er op het dashboard een signaallampje gaan branden van de motor, de auto zal niet meer kunnen starten. Ook zullen losse onderdelen in de katalysator gaan rammelen, de motor wordt sneller oververhit, dus komt er meer rook uit de uitlaat dan normaliter en heeft de auto een minder vermogen dan normaal.

  In de meeste gevallen overleeft de katalysator de gehele levensduur van een auto, echter is dit niet altijd het geval. Een zwak ontstekingssysteem, versleten bougies, verbranden of lekkende uitlaatkleppen zijn enkele voorbeelden waardoor een katalysator het zwaar te verduren kan krijgen. Hierdoor kan de katalysator verstopt raken of zelfs gaan smelten. Problemen met de katalysator kunnen ook nog ernstiger zijn, zoals enorm versleten zuigerringen of een gesprongen distributieketting. Deze problemen zorgen ervoor dat brandstof op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht komt. Een koppakking of lekkage van het inlaatspruitstuk kan hiervoor verantwoordelijk zijn omdat er dan ook olie of koolvloeistof in de katalysator kan komen. Op de meeste auto’s zal het controlelampje gaan branden wanneer deze oververhit raakt, deze mag dan dus ook absoluut niet genegeerd worden. Houd er rekening mee dat na het repareren van de katalysator deze weer in kapot kan gaan wanneer het onderliggende probleem niet wordt opgelost.

  De kosten voor het vervangen van een katalysator lopen erg uiteen. Meestal kun je al wel denken aan kosten om en nabij minimaal 250 en ongeveer 450 euro. Met veel geluk is het ook mogelijk dat de katalysator niet vervangen hoeft tet worden maar enkel een schoonmaakbeurt nodig heeft. Bekijk het nu bij Uitlaatcity.

  https://www.uitlaatcity.nl/katalysatoren