Heb ik recht op transitievergoeding? Ontslagspecialist helpt u verder!

  Heb ik recht op transitievergoeding? Ontslagspecialist helpt u verder!

  Heeft u te horen gekregen dat u wordt ontslagen of wordt uw arbeidsovereenkomst niet meer verlengd? Dan heeft dit grote financiële gevolgen en komen er veel vragen op u af. Wellicht is een van de belangrijkste vragen of u recht heeft op een transitievergoeding. Vanaf 1 juli 2015 geldt dat bijna iedereen recht heeft op een vergoeding bij ontslag. Ook als u een bepaalde tijd contract had van minimaal twee jaar dat niet is verlengd. Anders dan voorheen hebben tevens medewerkers die na twee jaar ziekte worden ontslagen, recht op een transitievergoeding. Bekijk onze website voor alle informatie, zodat u weet welke vervolgstappen u het beste kunt nemen: ontslagspecialist. Ons team aan ervaren ontslagprocedure advocaten en juristen staat voor u klaar!

  Transitievergoeding bij ontslag

  In de volksmond wordt transitievergoeding ook wel ontslagvergoeding genoemd. Als u langer dan twee jaar in dienst bent geweest en uw arbeidscontract wordt niet verlengd of u wordt ontslagen, dan heeft u in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is als financiële compensatie bedoeld tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan.

  U heeft recht op deze vergoeding indien uw arbeidsovereenkomst minimaal twee jaar heeft geduurd en de:
  – arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt opgezegd;
  – arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op initiatief van de werkgever niet wordt verlengd;
  – arbeidsovereenkomst op initiatief van de werknemer wordt opgezegd, ontbonden of niet wordt verlengd als gevolg van een ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

  Daarop zijn uiteraard uitzondering bij wet vastgelegd. Een transitievergoeding is namelijk niet verschuldigd als:
  – werknemer nog geen 18 jaar is én niet meer dan gemiddeld 12 uur per week werkt;
  – ontslag gevolg is van een ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  – ontslag verband houdt met bereiken AOW- of pensioengerechtigde leeftijd;
  – werkgever failliet is verklaard of surseance van betaling is verleend.
  Uiteraard zijn er nog veel meer factoren van invloed en wordt de hoogte op een speciale wijze berekend. Voor meer informatie over ontslagvergoeding bekijkt u onze website: ontslagspecialist.nl/transitievergoeding-bij-ontslag! Wij helpen u graag in deze moeilijke situatie verder.

  Transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst

  Om direct tot de kern te komen, er bestaat géén wettelijk recht op transitievergoeding als uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met een vaststellingsovereenkomst. Desondanks komt in de meeste gevallen wel een ontslagvergoeding min of meer tot stand. De werkgever en werknemer zijn namelijk geheel vrij in het maken van afspraken in de vaststellingsovereenkomst. In veel gevallen worden hierin afspraken gemaakt over transitievergoeding. Dit is de theorie, maar hoe ziet dit er in de praktijk eruit? De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren. Heeft uw werkgever bijvoorbeeld een goede ontslaggrond en voldoet dit aan de wettelijke eisen, dan is het in veel gevallen zo dat bij een vaststellingsovereenkomst één of twee maanden loon wordt gegeven als ontslagvergoeding, omdat een gerechtelijke procedure bespaart is gebleven. Heeft u werkgever geen goede ontslaggrond, dat wordt de transitievergoeding in veel gevallen hoger, om u te verleiden de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Wilt u zelf als werknemer opzeggen, maar niet uw recht op een WW-uitkering verspelen? Dan wordt in overleg met uw werkgever een vaststellingsovereenkomst mogelijk opgesteld, waarbij geen ontslagvergoeding is opgenomen. Bekijk alle informatie op onze website: vaststellingsovereenkomst.org/vaststellingsovereenkomst-transitievergoeding.

  Samengevat transitievergoeding bij ontslag of vaststellingsovereenkomst:

  • Informeer uzelf goed
  • Vertrouw alleen op deskundig juridisch advies
  • Er zijn veel voorwaarden van toepassing
  • Minimaal twee jaar arbeidsovereenkomst duur
  • Een mogelijke manier om uw WW-recht te behouden en toch te stoppen met werk
  • Voor ondertekenen altijd juridisch advies inwinnen