Stoppen met roken met een e-sigaret

  Stoppen met roken met een e-sigaret

  Ineens was hij er: de e-sigaret. Elektrisch roken zonder de schadelijke effecten van tabak en de nare luchtjes. Een goede manier voor rokers om afbouwen en stoppen gemakkelijker te maken en om de ergste gezondheidsrisico’s te beperken. De e-sigaret werd al in 1963 uitgevonden door de Amerikaanse uitvinder Herbert A. Gilbert. Hij vindt een toestel uit dat nicotine kan omzetten in damp. Aanvankelijk kan het rekenen op enthousiasme van tabaksfabrikanten, maar de e-sigaret sterft in de sixties een roemloze dood. Tot in 2003 ineens de Chinese apotheker Hon Lik een nieuwe e-sigaret op de markt brengt. Het apparaatje zet een vloeistofstraal met nicotine om in een damp van een oplossing van propyleenglycol. Op die manier wordt ook bij elektrisch roken de nicotine via de longen in het bloed opgenomen. Het vertoont daardoor grote overeenkomsten met traditioneel roken. In de jaren die volgen wordt de e-sigaret eerst vaak gezien als een geneesmiddel. Geneeskundige autoriteiten waarschuwen dat er nog weinig bekend is over de gezondheidseffecten op lange termijn. Sinds 2011 komen er meer wetenschappelijke studies naar buiten over de effecten van de e-sigaret. Dat beïnvloedt de overwegingen van beleidsmakers om de e-sigaret onder geneesmiddelen te scharen. Daardoor is de e-sigaret inmiddels steeds vaker in het straatbeeld te zien. En dat heeft zeker positieve effecten. De e-sigaret is allereerst voor de omgeving van de roker een stuk vriendelijker dan de traditionele sigaret. Er is minder overlast van de geur, maar ook de schadelijke effecten van meeroken zijn compleet verdwenen zodra de roker overstapt op de e-sigaret. Bovendien verdwijnen daarmee de vervelende lucht in huis en de vergeling van muren, plafonds en gordijnen. Om maar niet te spreken over het gebit en de handen. De damp van de e-sigaret is trouwens onschadelijk en daarom is er geen verbod op het gebruik ervan in openbare ruimtes en horecagelegenheden. Je kunt dus gewoon weer roken in het café of in de trein. Bovendien scheelt het ook nog eens in de portemonnee, omdat er veel minder accijns wordt geheven over elektrische sigaretten.

  Hoe werkt de e-sigaret?

  De elektronische sigaret bestaat uit meerdere delen. Je begint met de batterij, die regelmatig opgeladen moet worden. Ook heb je een vulling, ampul of cartridge nodig en eventueel een verdamper. Als je e-rookt, inhaleer je de damp via het mondstuk. Soms moet je dan nog een speciale knop indrukken. De hierdoor geactiveerde vacuümschakelaar zorgt ervoor dat de batterij de verdamper verwarmt. Daardoor verdampt de vloeistof met nicotine, de e-liquid, in de vulling. Deze inhaleert de roker. Soms heeft de e-sigaret een gloeiend lampje, om het idee van een echte sigaret na te bootsen. Op sommige elektrische sigaretten zit een anti-kettingrookbeveiliging. Als de gebruiker te vaak wil inhaleren, schakelt deze sigaret zichzelf automatisch uit. De elektrische sigaret is iets groter dan een gewone sigaret, maar van een afstand is dat verschil nauwelijks zichtbaar. De cartridges of ampullen gaan meestal zo’n tweehonderd keer inhaleren mee. Dat staat voor twintig sigaretten. Cartridges zijn te koop in verschillende smaken, wat de rookervaring vergroot en verbetert, en met verschillende nicotinedichtheid, variërend van 0 tot 54 milligram per 1 millimeter e-liquid. De batterij is oplaadbaar via het stopcontact of via een usb-ingang. Verstokte rokers moeten er rekening mee houden dat ze meerdere e-sigaretten tot hun beschikking hebben, voor wanneer de batterij leeg raakt.

  Even om denken

  Elektrisch roken biedt veel voordelen en is dus gunstig voor de levensstijl van de roker en zijn of haar omgeving. Veel schadelijke stoffen die vrijkomen bij roken, zoals het kankerverwekkende teer, stikstofoxide en koolmonoxide, krijg je bij elektrisch roken niet langer binnen. Maar er zijn ook nadelen, punten waar je om moet denken. Op een rijtje:

  • aanwezigheid van schadelijke nicotine
  • rookhandeling blijft bestaan
  • kinderen en jongeren zouden sneller beginnen

  Nicotine is de enige schadelijke stof die nog wel aanwezig is in de e-sigaret. Dit is ook logisch, want deze stof zorgt juist voor het verslavende effect van roken. De nicotinedichtheid van de verschillende ampullen is echter zelf te bepalen. Zo kun je langzaam afbouwen en zelfs nicotinevrij roken. Wetenschappers ontdekken steeds meer voordelen van de e-sigaret voor verstokte rokers. Het is bewezen effectief bij het stoppen met roken. Wel kan het zijn dat je, door de handeling van het roken, veel langer bezig bent met stoppen. Alle rookmomentjes (’s ochtends bij het opstaan, na het eten) blijven bestaan en daardoor raak je de rituelen en handelingen die bij het roken horen, minder snel kwijt. Dat kan het helemaal stoppen lastiger maken. Ook waarschuwen wetenschappers en politici voor het effect van e-roken op jongeren. De onschadelijke e-sigaret zou de stap om te gaan roken verkleinen en ook de overgang van elektrisch roken naar tabak. Het is dus zaak om kinderen en jongeren wel te blijven wijzen op hoe ongezond en verslavend roken, ook e-roken, voor hen is.
  Ondanks deze punten is de e-sigaret nog steeds te verkiezen boven de gewone sigaret, vooral voor mensen die al verslaafd zijn aan tabak. Overweeg je om over te stappen? Dan kun je op www.beste-e-sigaret.biz alle informatie vinden en jouw keuze maken. Er zijn opties voor beginnende, gevorderde en ervaren e-rokers. Maar zoals met alles is het vooral afhankelijk van jouw persoonlijke keuze welke e-sigaret je kiest en is het een kwestie van uitproberen welke variant jou het beste bevalt. We wensen je veel succes met het verbeteren van je levensstijl en het mogelijk helemaal stoppen met roken.