Wat is transgenerationeel trauma?

  Wat is transgenerationeel trauma?

  Transgenerationeel trauma is de overdracht van emotionele, fysieke of sociale pijn van een persoon naar zijn of haar nakomelingen. Het gaat veel dieper dan alleen geleerd gedrag. We hebben het over epigenetica. Het gaat erom hoe invloeden van buitenaf de expressie van bepaalde genen kunnen veranderen. Dit soort trauma is niet nieuw. In feite is het concept van transgenerationeel trauma ontstaan in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Het was toen dat verschillende onderzoeken aantoonden dat bepaalde kinderen en kleinkinderen van overlevenden van de Holocaust symptomen van trauma vertoonden. Ze hadden nachtmerries en emotionele en gedragsproblemen, wat liet zien dat het oorspronkelijke trauma van de grootouders of ouders verstrekkende gevolgen had. Dit alles wordt bepaald door de opvoeding. Het bewuste of onbewuste geheugen en het verhaal dat de dynamiek van het gezin omringt, speelt ook een rol. Het is hier dat het verleden zich op verschillende manieren kan blijven presenteren. Niettemin kan het veel verder reikende effecten hebben. Het kan zelfs, zoals eerder gezegd, nadelige hebben op genetisch niveau. To Be Me verkent jouw genezingsproces via een lens op transgenerationeel trauma en identificeert hoe de reacties van één generatie op een traumatische gebeurtenis werden doorgegeven aan een volgende generatie.

  Onbehandelde transgenerationeel trauma leidt bijna altijd tot posttraumatische stress en chronische depressie

  De nakomelingen van de persoon die het oorspronkelijke trauma heeft opgelopen, zullen niet noodzakelijk dezelfde stoornissen ontwikkelen. Ze zullen echter veel kwetsbaarder zijn dan andere mensen voor angst, stress en depressie. Peter Loewenberg is een psychohistoricus en professor aan de Universiteit van Californië. Hij is een van de meest vooraanstaande experts in de studie van transgenerationeel trauma. Hij legt uit dat onverwerkt verdriet en trauma latere generaties op verschillende manieren beïnvloeden.

  • We mogen bijvoorbeeld niet vergeten dat verhoogde niveaus van cortisol in het bloed tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de foetus zelf beïnvloeden. Het ervaren van hoge niveaus van stress en angst tijdens deze periode kunnen bepaalde biologische systemen in de foetus ‘programmeren’. Dit maakt de baby vatbaar voor verschillende ziektes en emotionele stoornissen.
  • Aan de andere kant, zoals Peter Loewenberg uitlegt, is onverwerkt verdriet een soort ‘kortsluiting’. Het verandert eigenlijk ons DNA op een manier die onbewust onze nakomelingen in een soort collectieve en onbewuste solidariteit met het oorspronkelijke trauma vasthoudt.
  • Tobeme

  Epigenetica

  In de biologie hebben we geleerd dat onze genen afkomstig zijn van onze ouders en dat die genen onze fysieke eigenschappen en intelligentie bepalen en zelfs onze neiging om bepaalde ziekten te erven. Echter, accepteren dat transgenerationeel trauma zijn oorsprong vindt in de eigenlijke chromosomen van een familielid is moeilijk te vatten. Epigenetica maakte een significante kwalitatieve sprong om dit fenomeen te verklaren. Onze levensstijl, de omgeving waarin we leven, ons dieet en zelfs bepaalde traumatische gebeurtenissen kunnen genetische veranderingen veroorzaken in onze nakomelingen. Dat wordt verklaard door een klein chemisch “label” dat het “epigenoom” wordt genoemd. Wat dit oneindig kleine element doet, is fascinerend. Het modificeert de expressie van bepaalde genen, afhankelijk van de bovenstaande variabelen. Verschillende wetenschappers hebben laten zien dat de effecten van posttraumatische stress bij Holocaust-overlevenden het epigenoom activeerden dat in staat was om de genetische expressie van de persoon te veranderen. Holocaustoverlevenden hebben dit traumatische merkteken op verschillende manieren doorgegeven aan volgende generaties. Transgenerationeel trauma betekent echter niet dat de pijn van onze ouders of grootouders voor 100% bepaalt wie we zijn. Het betekent dat we een hogere kans hebben op depressie, angst, slaapstoornissen, emotionele problemen, hyperactiviteit, enz. Het genezen van transgenerationeel trauma omvat werken met de geest, het lichaam en onderzoek in de familiegeschiedenis. Op zoek naar meer informatie of heb je nood aan een vrijblijvend gesprek? Contacteer To Be Me via de pagina tobeme.nl.